Klik op het onderwerp voor uitgebreide informatie.

Kerncijfers
 
Suriname Nederland
Oppervlakte 163.820 km2 41.526 km2
Aantal inwoners 481000 16670000
Levensverwachting 73,7 jaar 78,4 jaar
Inkomen per capita € 3500 € 24.583
Analfabetisme 12% 2%
Zuigelingensterfte 24/1000 5/1000
Munteenheid Surinaamse dollar (SRD) Euro (€)
Bevolkingsdichtheid per km2 3,07 480
 
Bevolking
 

De bevolking in Suriname is voornamelijk geconcentreerd in de kustvlakte met Paramaribo als kern. Het binnenland is zo goed als onbewoond en daar treft men nederzettingen aan van de indianen - ook wel inheemsen genoemd - en de boslandcreolen. De indianen zijn de oudste bewoners van Suriname en zijn te verdelen in de benedenlandse- en bovenlandse indianen. De boslandcreolen zijn de nazaten van de weggelopen slaven, Marrons genoemd, tot de grootste stammen behoren de Aukaners (beter bekend als Djuka’s) en de Saramaccaners. Na de afschaffing van de slavernij werden er contractarbeiders uit India gehaald. Hun afstammelingen de Hindoestanen vormen momenteel de grootste bevolkingsgroep in Suriname. Tenslotte zijn er nog andere bevolkingsgroepen zoals Brazilianen, Libanezen, joden en Buru’s (nazaten Nederlanders).

 
Elektriciteit
 

127 volt. U hebt geen verloopstekker (wereldstekker) nodig. stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.

 
Feestdagen
 
2011 2012
Nieuwjaar 1 januari 1 januari
Nieuwjaar (Chinees) 3 februari 23 januari
Holi Phagwa (Hindoestaans) 20 maart 8 maart
Witte Donderdag 21 april 5 april
Goede Vrijdag 22 april 6 april
Pasen 24 en 25 april 8 en 9 april
Dag van de Arbeid 1 mei 1 mei
Dag der Vrijheden (Keti Koti) 1 juli 1 juli
Suikerfeest (islamitisch, Id Ul Fitr) 10 september 31 augustus
Onafhankelijkheidsdag (Srefidensi) 25 november 25 november
Kerstmis 25 en 26 december 25 en 26 december
 
Geldzaken
 

Munteenheid
– Surinaamse dollar (SRD)
– Het Surinaamse dollarteken is $.

Contant geld
– Biljetten: 1, 2½, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar.
– Munten: 1, 5, 10 en 25 cent en 1 en 2½ dollar.

Bankpas
Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
Gebruik van een bankpas is niet altijd gratis. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag. In Paramaribo bevinden zich voldoende geldautomaten; daarbuiten slechts op enkele plaatsen.

Creditcard
Creditcards worden goed geaccepteerd, waarbij American Express en Euro-/Mastercard de voorkeur hebben. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.Bij gebruik van een creditcard is steeds vaker een pincode vereist. Vraag deze pincode tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.

Travellercheques
Travellercheques, bij voorkeur in euro\'s of Amerikaanse dollars, kunt u inwisselen bij de banken.

Geld wisselen
U kunt uw geld wisselen bij de banken en bij particuliere wisselkantoren (cambio\'s) in Paramaribo.

Bijzonderheden
– Neem naast travellercheques ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur in euro\'s.
– Bij grote winkels en hotels kunt u ook vaak met euro\'s of Amerikaanse dollars betalen.

Wisselkoers
1 SRD   €0,23
100 SRD €23,-
4,4 SRD €1,-
440 SRD €100,-   Basiskoers 03-2011

 
Gezondheid
 

Muggen
In het kustgebied van Suriname kan dengue voorkomen. Malaria komt alleen voor in de binnenlanden. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die ook overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Zoogdieren
Hondsdolheid komt voor in Suriname. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

Drinkwater
Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

Zwemwater
Ga alleen in zoet water zwemmen of pootjebaden als u zeker weet dat het vrij is van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia).

 
Inentingen
 

Voor Suriname worden diverse inentingen c.q. vaccinaties aanbevolen of verplicht gesteld: hepatitis A, DTP en Gele koorts. Indien u langere tijd in Suriname verblijft kan ook vaccinatie tegen hepatitis B en buiktyfus verstandig zijn. Daarnaast komt malaria in bepaalde gebieden voor. Vraag advies over het gebruik van antimalariamiddelen.

Persoonlijk advies
Stichting Projecthulp Suriname werkt samen met Travel Doctor om ervoor te zorgen dat u gezond op reis gaat en gezond weer terug komt. U krijgt daar een persoonlijk advies, afgestemd op uw reis, medische achtergrond, medicijngebruik, etc. U kunt er terecht voor belangrijke reisinformatie, de nodige vaccinaties en alle preventieve artikelen behorend bij uw reis.

Landelijke reisvaccinatie-organisatie
Travel Doctor is de grootste organisatie van huisartsen, gespecialiseerd en gecertificeerd in reizigersadvisering en –vaccinaties. Ze kunnen u met de grootste zorg behandelen, vóór tijdens én na de reis.

Vergoed door zorgverzekeraar
De meeste verzekeraars vergoeden de kosten, afhankelijk van uw polis. Voor meer informatie of een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging kijk opwww.traveldoctor.nl.

Gezond op reis, gezond weer terug!

 
 
Klimaat
 

Overdag is het in Suriname rond de 30 graden; in de droge tijd kan de temperatuur oplopen tot ver boven de 35 graden. De gemiddelde temperatuur is 27 graden.

Suriname heeft vier seizoenen:

– Grote regentijd (mei-half augustus)

– Grote droge tijd (half augustus-november)

– Kleine regentijd (december-februari)

– Kleine droge tijd (maart-april)

De droge tijden zijn de beste periodes om Suriname te bezoeken. In de natte tijd kan het echter best enkele weken droog blijven, terwijl het in de droge tijd kan regenen.

 
Reisdocumenten
 

Reisdocumenten

U hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Suriname.

Visum

Een visum is vereist. U kunt een visum aanvragen bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam. De aanvraagformulieren voor visa moeten via de website van het consulaat worden aangevraagd. De aanvraag moet bij het consulaat worden ingediend. Het visum voor twee maanden kost €40,- U krijgt het visum dezelfde dag mee. U kunt het visum tot 6 weken voor vertrek aanvragen. Voor de visumaanvraag hebt u nodig: een paspoort, 1 pasfoto (kleur), een persoonlijk ondertekend aanvraagformulier, een retour- of doorreisticket of boekingsverklaring van het reisbureau.

– U kunt uw visum ook aanvragen via anwb.visumonline.nl en daar een ANWB-winkel selecteren waar u het paspoort en andere benodigdheden naartoe brengt. Binnen enkele dagen ontvangt u bericht dat u uw paspoort mét visum weer bij dezelfde ANWB-winkel kunt ophalen.

– Verlenging van uw verblijf kunt u aanvragen bij de vreemdelingenpolitie.

– Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.

 
Taal
 

In Suriname zijn de meest gesproken talen: Nederlands (officieel) en Sranangtongo. Ook worden Sarnami (Hindoestaan), Javaans en Chinees gesproken en hebben de indianen en boslandcreolen hun eigen talen.

 
Telefoneren
 

Bellen naar Suriname
– Internationaal toegangsnummer: 00
– Landnummer: 597
– Netnummer
– Abonneenummer

Bellen naar Nederland
– Internationaal toegangsnummer: 00
– Landnummer: 31
– Netnummer zonder de nul
– Abonneenummer.

Mobiel bellen
Met een Nederlandse mobiele telefoon kunt u bellen in Suriname. De netwerken bieden dekking in Paramaribo en enkele grotere plaatsen. Voor mobiel bellen in Suriname kunt een sim kaart kopen bij Telesur, Uniqa of Digicel.

Vrijwilligers van SPS krijgen een sim-kaart van Telesur.

 
Tijdsverschil
 

In Suriname is het 4 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 5 uur vroeger.

 
Toerisme
 

Suriname beschikt niet over mooie stranden en is daardoor niet aantrekkelijk voor massatoerisme. Daar staat tegenover dat Suriname het land is met het hoogste percentage bedekking met tropisch regenwoud van Latijns-Amerika en waarschijnlijk van de hele wereld. Dit opent de mogelijkheden van uitstapjes naar het binnenland waar men van de ongerepte natuur kan genieten.

 
Verkeer
 

Het Surinaamse wegennet is beperkt. Nauwelijks 850 km bestaat uit verhard wegdek, waarvan de kwaliteit nog veel te wensen overlaat. De enige hoofdweg is de tweebaansweg van Nieuw Nickerie aan de grens met Guyana naar Albina aan de grens met Frans Guyana. Alleen in de buurt van de hoofdstad Paramaribo zijn stukken met vier rijstroken. Landinwaarts zijn maar twee onverharde wegen, die doodlopen in het nauwelijks bewoonde oerwoud. De rest van de Surinaamse jungle is over de weg nauwelijks bereikbaar. Al het verkeer gaat hier over water. Let op dat u in Suriname links verkeer is.  Het stamt uit de periode dat Suriname in Britse handen was. U dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs. Hiermee kunt u gedurende drie maanden autorijden, daarna moet u een Surinaams rijbewijs aanvragen. Houders van een geldig Nederlands nationaal rijbewijs kunnen voor een Nederlands internationaal rijbewijs terecht bij de ANWB in Nederland, ziewww.anwb.nl.

 
Vertegenwoordigingen

Nederlandse ambassade
Van Roseveltkade 5
Paramaribo
Tel. +597 47 72 11
Open: ma, wo en vr van 8-12 uur.
www.nederlandseambassade.sr

Surinaamse ambassade
Alexander Gogelweg 2
2517 JH  Den Haag
Tel. 070 365 08 44

Surinaams consulaat
De Cuserstraat 11
1081 CK  Amsterdam
Tel. 020 642 67 17 / 020 642 61 37
Open: ma t/m vr van 9-14 uur.
www.consulaatsuriname.nl

 

Login Form